top of page

Korvaako botit kirjanpitäjän?

Törmäsin vähän aikaa sitten L&T:n lähes nerokkaaseen palveluun nimeltä Kierrätysbotti Kikka. Palvelu on hyvin yksinkertainen: kysy Kierrätysbotti Kikalta kysymyksiä kierrätykseen liittyen ja tämä kertoo oikean vastauksen samantien. Kikka kertoo muun muassa miten kysymäsi tavara pitää kierrättää, missä on lähin kierrätyspiste ja saat tarvittaessa vaikka ajo-ohjeet kierrätyspisteelle. Miten kätevää! Miksi tämä on nerokasta? Tein itse taannoin muuttoa ja olin tilanteessa, jossa vanhaa tavaraa piti saada rankalla kädellä kierrätykseen. Oli vanhoja piuhoja, tietokoneita, nojatuoleja ja vaikka mitä. Googlettelin tietoja kierrätyksestä ja voin todeta, että tiedon hakeminen ei ollut mitenkään erityisen helppoa, varsinkin kun minulla sattui olemaan paljon erityyppisiä tavaroita kierrätettävänä. Sitten törmäsin Kierrätysbotti Kikkaan. Mikä ihana helpotus ja ratkaisu minun aikaa vievään ongelmaan kaiken sen muuttohässäkän keskellä! Olin todella iloinen tästä löydöstä ja Kikka helpotti arkeani useana päivänä ja vielä täysin ilmaiseksi. Kikka ei myöskään välittänyt kysyinkö häneltä vinkkejä klo 14 päivällä vai klo 4 aamuyöllä. Asiantunteva vastaus pamahti ruudulleni joka ikinen kerta yhtä täsmällisesti ja asiantuntevasti. Tämä on mielestäni asiakkaan näkökulmasta nerokasta! Mitä voisimme oppia tästä taloushallinnon osalta? Erilaiset botit yleistyvät vuonna 2017 ja 2018 aivan varmasti. Chat-botit kehittyvät ja niitä hyödynnetään jatkossa entistä laajemmin yritysten käytössä, kun keinoäly kehittyy ja jalostuu eteenpäin. Voisimmeko nähdä vuonna 2018 Kierrätysbotti Kikan lähisukulaisen Taloushallintobotti Tarjan? Tarjan tehtävänä olisi tietysti auttaa yrittäjää talouden ja yrittäjyyden kysymyksissä arjen keskellä. Tarja olisi aina valmiina auttamaan ja kulkisi näppärästi yrittäjän mukana minne tahansa, kunhan vain puhelin olisi mukana matkassa. Kuulostaa ehkä jopa liian hyvältä ollakseen totta. Olisitko sinä yrittäjänä valmis ottamaan tällaisen maksuttoman 24/7 avun vastaan? Mitä hyötyjä? Kuulemme usein asiakkailtamme kiitosta siitä miten osa kirjanpitäjistämme vastailee nopeasti heidän kysymyksiin ja vielä vaikkapa viikonloppuisinkin. Tähän ei ihan jokainen kirjanpitäjä aina pysty, mutta Taloushallintobotti Tarja kyllä pystyisi! Tämän kirjoituksen otsikko kysyy: Korvaako botit kirjanpitäjän? Itse en usko tähän. Botit voisivat tosin auttaa kirjanpitäjää hänen työssään huomattavasti.

Olipa ongelmasi sitten verojen maksupäivään liittyvä kysymys tai vaikka tarkennus yrityksesi taseen tulkitsemiseen, olisi Tarja hereillä juuri silloin, kun sinä sitä eniten tarvitset.

Asiakkaan näkökulmasta tämän palvelun hyötyjä tuskin tarvitsee edes tämän enempää auki kirjoittaa. Botin hyödyntämisessä on ainoastaan mielikuvitus rajana, you name it!

Kysymys kuuluukin: olisitko sinä valmis hoitamaan jatkossa juoksevat asiasi asiakaspalvelija-botin kanssa? Tekniikka tähän on jo olemassa, nyt ainoastaan yrittäjien pitäisi olla valmiita ottamaan tällaiset palvelut osaksi arkeaan.

Comments


bottom of page