top of page

Miten pärjäämme taistelussa robotteja vastaan?

Jos jokin asia tällä hetkellä puhututtaa, se on keinoäly ja robotit. Osa ihmisistä lähes vapisee ja pelkää mitä tapahtuu, kun robotit tulevat ja vievät meidän työmme yhä laajemmalla rintamalla. Mutta pelkäämmekö tätä ihan turhaan ja mitä meidän oikein pitäisi sitten tehdä asialle? Evoluutio hoitaa hommansa

Tässäkin asiassa pätee sama asia, mikä on pätenyt kautta historian: fiksuimmat ja nokkelimmat jäävät henkiin ja ruikuttajat valitettavasti tulevat syödyiksi. Maailma muuttuu ja sen takia myös ihmisten on muututtava, näin se evoluutio vain rokkaa.

Jokainen varmasti ymmärtää, että ensimmäisenä muutoksen on tapahduttava ajatuksissamme, eli korvien välissä.

Tarvitsemme uutta ajattelua ja uusia toimintatapoja. Mihin suuntaan olisi sitten fiksua mennä, kun muutos on tulossa, mutta emme vielä tiedä miten se vaikuttaa meihin ja työhömme?

Ihmiset tekevät tiettyjä asioita aina koneita paremmin

Luin taannoin erinomaisen artikkelin, jossa pohdittiin tämän kirjoituksen aihetta hyvillä argumenteilla.


Viesti on hyvin selvä: Kysy itseltäsi, mitä pystyt tekemään paremmin kuin koneet, ja keskity siihen. Aika helppo ajatusleikki, eikö vain?

Koneet eivät pysty käsittelemään tunteita ja niiltä ei löydy tunneälyä. Koneet eivät ole myöskään kovin sosiaalisia eivätkä ne sosiaalisuutta kaipaakaan. Koneet tuskin pystyvät myöskään motivoimaan tai innostamaan työntekijöitä, eli johtamaan heitä tunteiden kautta. Aika paljon tehtävää jää siis myös ihmisille, kunhan muistamme suunnata energiamme oikeisiin asioihin! Mihin oma energia kannattaa suunnata?

Uskon, että tulevaisuudessa pärjäävät sellaiset toimijat, jotka panostavat seuraaviin asioihin: 1. Henkilöstön hyvinvointi tunneälyn avulla 2. Sosiaalisuuden ja yhteisöllisyyden korostaminen 3. Työntekijöiden motivointi ja innostaminen Nämä yllä mainitut asiat eivät yksinkertaisesti onnistu koneilta, ainakaan vielä.

Tulevaisuuden menestyjät keskittävät energiansa sinne mihin koneet eivät kykene.

Robotteja kannattaa hyödyntää, mutta niiden töihin ei kannata omia resursseja enää tuhlata. Muuten kaikki aika ja energia valuvat kankkulan kaivoon ja keinoälyä hyödyntävät kilpailijat pyyhältävät ohi oikealta sekä vasemmalta. Miten sitten käy tilitoimistojen?

Tilitoimistot kokevat ison murroksen, kun kirjanpitäjien rutiinityöt hoidetaan tulevaisuudessa robottien toimesta. Tällöin nousevat esiin ihmisten vahvuudet.

Ajan hermolla oleva tilitoimistojohtaja keskittyy entistä enemmän oman henkilöstön hyvinvointiin sekä vuorovaikutustaitoihin, ennen kaikkea tunneälyn kehittämiseen ja hyödyntämiseen työssä.

Kirjanpitäjien on muovauduttava vahvemmin kohti erinomaista asiakaspalvelua ja omien asiakkaiden hoivaamista. Robotit tuottavat validia dataa tilitoimiston hyödynnettäväksi, jolloin ihmisen rooli on tulkita tätä ja esittää asia asiakkaille inhimillisellä tavalla. Ihmiseltä ihmiselle – robottien avustuksella.

Tulevaisuuden menestyjät luovat myös vahvan yhteisöllisyyden tunteen ja me-hengen.

Haastavien aikojen keskellä myös henkilöstön motivaatio ja innokkuus ovat ratkaisevassa asemassa. Fiksu tilitoimistojohtaja panostaa myös tähän, sillä uudet luovat ratkaisut syntyvät ainoastaan hyvästä hengestä ja innokkuudesta. Ison murroksen aikana tämä on lähes välttämätöntä. Mikä on tämän kaiken opetus?

Tiivistettynä voisi todeta, että robotit ja keinoäly ovat jo täällä. Niitä ei kannata eikä pidä pelätä vaan päinvastoin. Olisi silkkaa hulluutta olla ottamatta näistä kaikkia tehoja irti. Jos jotain pitäisi muistaa, muista tämä: Mieti mitä sinä voit tehdä paremmin kuin koneet ja keskitä energiasi sinne! Jos et tee näin, käytät aikasi ja energiasi vääriin asioihin ja todennäköisesti luonto tulee ja korjaa sinut pois. Jokainen ihminen keksii keinot selvitä robottien ja keinoälyn mullistamassa maailmassa, jos vain oikeasti haluaa.

bottom of page