top of page

Shakinpelaajasta kirjanpitäjäksi –tekoäly vie ja ihmiskunta vikisee

Viime vuosien aikana kukaan ei varmasti ole voinut välttyä tekoälyä koskevilta uutisilta. Käsittelivät ne sitten shakin suurmestarit surutta löylyttäneitä tietokone-ohjelmia, Teslan ja Googlen kuskittomia autoja tai jopa niinkin kuumottavaa aihetta kuin ihmiskunnan ennen pitkää tuhoavaa tekoälyä. Tekoäly on pikkuhiljaa hiipinyt päivittäiseen elämäämme, ja esimerkiksi tehtaissa rutiininomaisia työtehtäviä on jo pitkään automatisoitu robottien avulla. Tietotyön tekijät ovat kuitenkin seuraavana tulilinjalla. Jo nyt algoritmit kirjoittavat uutisia, välittävät asuntoja ja valmentavat urheilijoita.


Taloushallinnon ammattilaisetkaan eivät ole turvassa, etenkään rutiinityön osalta. Yhdysvalloissa vastikään miljoonien rahoituksen kerännyt startup Smacc on automatisoinut jo ison osan kirjanpitäjän tehtävistä, ja sen kehittämä tekoäly oppii kirjanpitäjän tehtäviä sen paremmin mitä enemmän tapahtumia ja tositteita se saa käsiteltäväkseen jatkuvasti kasvavalta asiakaskunnalta. Tekoäly ei myöskään pidä lomia, lepää viikonloppuna tai lähde toimistolta spinningiin neljän jälkeen. Ihan kaikkea tekoäly ei kuitenkaan vielä pysty tekemään, ja Smaccilla onkin jokaiselle asiakkaalle osoitettu oma kirjanpitäjä (ihminen!) joka toistaiseksi hoitaa sen mihin tekoäly ei (vielä) kirjanpitäjän perustehtävien osalta vielä kykene.


Olitpa sitten kirjanpitäjä, talouspäällikkö, konsultti tai mikä tahansa muu tietotyön tekijä, voit olla varma yhdestä asiasta. Jos sinulla on päivittäin tai viikottain rutiininomaisia työtehtäviä jotka eivät juuri vaadi luovaa ajatustyötä ja ongelmanratkaisukykyä, tekoäly tulee ottamaan haltuunsa nuo tehtävät jo muutamien vuosien aikajänteellä.


No huhhuh! Seuraavaksi meikäläinen varmaan sitten väittää että tekoäly vie työpaikkojen lisäksi naiset (ja miehet)!? Ei varmasti vie, koska tekoälyllä ei toivottavasti ole tyydytettävänään alkukantaisia tarpeita vaan se voi keskittyä oleelliseen. Se, viekö tekoäly työpaikkamme, riippuu pitkälti asenteestamme ja kyvystämme sopeutua muuttuvaan ympäristöön. Ihminen pystyy halutessaan sopeutumaan helpommin kuin kone, joka suorittaa yleensä vain siihen ohjelmoitua tehtävää.


Teknologian ja sen kehittymisen vastustaminen on yhtä hyödytöntä kuin järven tyhjentäminen ämpärillä. Monen mielestä meidän ihmispolojen kannattaakin keskittyä siihen missä ainakin toistaiseksi voimme olla tekoälyä parempia. Siinä missä tekoäly suorittaa yleensä tiettyjä tehtäviä rajojen puitteissa, ihminen pystyy yhdistämään toisiinsa tietoa ja tapahtumia monista eri lähteistä, myös mappien tai kirjanpitosoftan ulkopuolelta, ja tekemään luovia päätöksiä tietojen pohjalta. Uskon, että taloushallinnon ammattilaisten ja kirjanpitäjien rooli tuleekin muuttumaan konsultatiivisempaan suuntaan; varsinaisen kirjanpitotyön voi (suurelta) osin jättää koneen huoleksi, kun taas itse voi miettiä kuinka asiakkaan taloushallintoa tai liiketoimintaa voisi kehittää, ja näin tuottaa aitoa ja ainutlaatuista lisäarvoa asiakkaalle.


Me Ezy Expensellä ja emoyhtiössämme Divest Groupissa haluamme olla mieluummin teknologisen kehityksen aallonharjalla kuin epätoivoisesti yrittää jarruttaa sen esiinmarssia. Joskus tulevaisuudessa kuittisi saattaakin Ezy Expensen palvelukeskuksessa käsitellä tekoäly, ilman että edes olet huomannut missä vaiheessa vaihto oikein tapahtui. Kävipä tekoälyn kanssa miten vain, niin jatkamme silti samalla lupauksella kuin aikaisemminkin: et takuulla pety markkinoiden parhaaseen tapaan käsitellä kulu- ja matkalaskut!

bottom of page