top of page

Miten tehdä kuitti?

Me Ezyssä olemme käsitelleet tuhansia ja taas tuhansia kuitteja. Tässä siis selkeät ohjeet siihen, mitä kuitissa tulee olla. Hyvä kuitti on lyhyt, selkeästi kirjoitettu ja informatiivinen.

Sillä ei ole väliä, onko kuitti tulostettu hienosta kassajärjestelmästä, toimitettu asiakkaan sähköpostiin suoraan vai tekijänsä käsin kirjoittama luomus.


Lain mukaan kuitissa on oltava seuraavat tiedot:


1) Elinkeinonharjoittajan nimi, yhteystiedot ja y-tunnus

Kuitissa tulee lukea myyjän tiedot kattavasti. Yrityksen virallinen nimi on tärkeä, myös y-tunnus on pakollinen. Yhteystiedot pitää lain mukaan olla, mutta yhteystiedoksi riittää sähköpostiosoite ja puhelinnumero. Tärkeintä on, että yhteystiedot ovat ajantasalla.

2) Kuitin antamispäivä

Kuitissa on tärkeää lukea, koska se on annettu / tuote on ostettu. Luottokortilla tai vaikka MobilePaylla maksettaessa raha saattaa siirtyä vasta päivien kuluttua varsinaisesta kaupasta. Meille on siis tärkeää tietää, koska osto on todella tapahtunut. Lisäksi asiakkaillamme on tapana silloin tällöin löytää vanhoja kuitteja taskun pohjalta… Meidän täytyy tietää, kuinka vanhoja ne oikein ovatkaan. Erinomaisessa kuitissa lukee myös mihin aikaan tuote on ostettu. Kirjanpidossa sillä on eroa, onko oluet ja pientä purtavaa nautittu konsulttien kesken kahdelta päivällä vai kahdelta yöllä.

3) Kuitin tunnistenumero tai muu yksilöivä tieto

Yrittäjän oma kirjanpitäjä vaatii kuittien yksilöimisen. Numeroimalla kuitit voidaan selkeästi osoittaa, että kaikki myynnit on raportoitu asiallisesti. Numerointi myös helpottaa samanlaisten kuittien erottamista toisistaan.

4) Myytyjen tavaroiden määrä ja laji sekä palvelujen laji

Tässä on monella kuitin kirjoittajalla petrattavaa. Asiakkaalle on tärkeää tietää myös vuoden päästä mitä ihmettä hän osti eräänä maanantaina sadalla eurolla. Ruokakaupan kuitit ovat esimerkillisen informatiivisia, mutta pienikin yrittäjä pääsee kyllä samaan, vaikka iZettlen avulla. Joskus kuitti pitää tehdä kiireessä, vaikka messuilla. Kannattaakin miettiä etukäteen kunnolla, miten ja millaisen kuitin pystyy asiakkaalleen tarjoamaan.

5) Ostosten summa ja ALV-kanta

Tässä onkin oikeastaan ainut kohta, joka on lähes aina oikein! Eli ostosten summa ja ALV-kanta. Jos mahdollista, niin arvostamme aina verottoman hinnan ja veron määrän laskemista auki kuitin loppuun. Ainoana erikoisuutena tässä on, jos yritys (tai yksityishenkilö) myy käytettyjä tuotteita, esimerkiksi Tori.fi:ssä. Silloinkin myynnistä voi myyjä kirjoittaa kuitin, mutta summan yhteyteen on hyvä lisätä tieto – Käytetyn tavaran myynti alv 0%.


_____


Muutama juttu vielä lain lisäksi. Valitse kuittiisi helposti luettava fontti tai kirjoita se selkeästi käsin. Kuitin ei tarvitse olla visuaalisesti upea, pääasiana on sen helppolukuisuus. Vältä kirjoittamasta kuitin informaation sekaan mitään ”kivaa ylimääräistä”. Loppuun tai alkuun voi lisätä vaikka mitä, mutta itse lain vaatima tieto kannattaa tiivistää yhteen paikkaan selkeästi.


Mukavia hetkiä kuittien parissa toivottaa Ezy team

Kommentare


bottom of page